Nidarosdomen

Vi er svært stolt over at vi fikk muligheten til å bidra da Nidaros Domkirke fikk nytt lysanlegg innendørs.

All lysstyring foregår nå ved hjelp av det meget avanserte ETC Paradigme systemet vi leverte. Samtidig fikk vi muligheten til å levere et større antall ETC led-lyskastere (Source Four Serie 2) – både i tungsten-utgave og som syvfargere. I tillegg ble det også valgt noen Teclumen profillyskastere fra oss.

Lysdesigner Erik Selmer er arkitekten bak det hele og Nidarosdomen kan nå definitivt oppleves på en helt ny måte. Som han selv forteller: «Målet med det nye lysanlegget er å vise kirkens arkitektur, samtidig som det blir skapt en funksjonell og stemningsfull ramme rundt de kirkelige handlingene. Det er også lagt til rette for større arrangementer så langt det lar seg gjøre.»

Videre: «Alle mennesker trenger av og til et kontemplativt rom. Det kan en oppnå ved å gå inn på et mørkt baderom og tenne et stearinlys. Skal en skape et sakralt rom, må en i tillegg til dempet belysning også fokusere på sakrale elementer og en menneskelig målestokk. De sakrale elementene må være formet av noen som ønsker sakral stemning. De detaljene vi ser i søylehoder, buer og ornamenter har sitt utspring i antikkens templer og er videreført gjennom generasjoner av steinhuggere. Den nye lyssettingen gjør det mulig å fremheve disse detaljene selv med dempet belysning.»

«Alle armaturer kan dempes individuelt og noen har i tillegg fargeblanding. Alt dette legges inn i et meget omfattende styringssystem som videre programmeres til en enkel betjening ved tastetrykk på et kommandopanel. Her er de viktigste lyssettingene lagt inn for bruk ved gudstjenester og omvisning i kirken. I tillegg kan artister som leier kirken for konserter og andre kulturarrangement koble seg på via egne lysbord for å få tilgang til hele styringssystemet.»

Lysstyringssystemet er programmert av Sivert Lundstrøm og det styrer i alt 1.629 armaturer (fordelt på spotlights, LED-striper og profillyskastere mv) med ca 3.600 DMX-kanaler i bruk.

Igjen; takk for at vi fikk bidra til dette fantastiske prosjektet! For mer info om vår leveranse, ta gjerne kontakt med Hårek Kristofffersen, hk@atendi.no – 901 42 735.

(Foto Nidarosdomen: Morten Warholm Haugen/Berre)

Publisert: 8. mars 2021