Foynhagen

Fra Hyde Park til Foynhagen!

I Tønsberg har den fabelaktige Foynhagen vokst frem til å være en av de viktigste norske utendørsarenaene i sommerhalvåret. I år hadde de en meget imponerende meny, som inkluderte blant annet Röyksopp, Seigmen, Young Neils, Bo Kaspers Orkester, Cezinando, The Waterboys, Lars Winnerbäck, DumDum Boys and Åge Aleksandersen & Sambandet i løpet av de 5 tettpakkede månedene de avholdt konserter og eventer.

Tidligere år har Foynhagen hatt en utfordrende situasjon med støyforurensing utenfor konsertområdet og tilhørende klager fra naboer. Foynhagen ligger plassert meget sentralt i Tønsberg, midt blant Tønsberg Brygge, byens hoteller og restauranter, samt en økende bygningsmasse bestående av boenheter og næringsbygg. Forskjellige PA’er inkludert løsninger med delay-systemer har vært forsøkt tidligere år for å holde støyspredningen til et minimum, men uten å lykkes.

I år ble arrangøren oppmerksom på mulighetene som finnes med Martin Audio MLA Compact. Inspirert av blant annet den meget vellykkede løsningen for konsertene i Hyde Park i London, hvor de holder et maximalt nivå «off-site» til 75 dB (A), gikk Spekter AS til innkjøp av MLA Compact – bl a med tanke på bruk i Foynhagen.

Assistert av Atendi i design og kalkulering av konsertarena og reduksjon utenfor, ble resultatene meget gode. Endelig løsning ble et MLA Compact-system basert på 8 bokser i hvert array, samt 4 stk mektige MLX subber. For å komplettere systemet ble 12 stk LE100 monitorer fra Martin Audio, mikrofoner fra Sennheiser og Shure, DI-bokser fra Switchcraft og en Midas Pro 2C FOH-mixer levert.

Systemet ble en umiddelbar suksess. Ved måling av støylekkasje ved kritiske punkt utenfor arenaen, ble det registrert en reduksjon i snitt på 8 dB A Leq 15 min, sammenliknet med tidligere sesonger. Herunder er det viktig å nevne at det innenfor arenaen likevel ble registrert 102 dB A Leq 15 min @ FOH, uten bruk av delaysystemer. Og det opplevde resultatet; Martin Audio sin MLA-teknologi fikk igjen bevist sin styrke ved å levere en lik opplevelse for hele publikum, samtidig som det reduserer støylekkasjen i områdene rundt til akseptable nivåer.

Vi avslutter med et sitat av Foynhagens daglige leder, Jon Terje Johnsen: «Siden vi startet i 2014, har jeg aldri hørt Foynhagen låte så bra, gjennom hele sesongen!»

En stor takk til Spekter AS og Foynhagen for å stole på Martin Audio og MLA Compact som holdt publikum og teknikere glade, samt naboer fornøyde.

Vi sees til neste år!

 

 

Publisert: 17. november 2018