GDS SALSLYS

Elektrik Solutions installerer nytt salslys på Det Norske Teateret.

Sommeren 2012 begynte arbeidet med å bytte ut gamle lyskilder på alle scener ved Det Norske Teateret. DNT sine konsulenter ÅF consult anbefalte GDS Arc system, dette på grunn av lyskvaliteten og dimme-egenskapene til GDS sine led-lamper. At det var mulig å installere nye LED kilde i gamle chassis var også et stort pluss! Alle 88 punkter på hovedscenen er byttet til GDS Arc 20W LED. Installasjonen ble utført med trådløs signaloverføring først, dette viste seg vanskelig å gjennomføre da det ble funnet mange og sterke forstyrrende signalkilder. Derfor ble det strukket cat5e kabel som styresignalkabel til alle 88 lampene i løpet av 2 netter. Systemet har nå vært i full drift siden sent på sommeren, og har fungert plettfritt. Alle lampene styres av et ETC unison-anlegg, men kan også kontrolleres fra lysbord.

Scene 3 på Det Norske Teateret er neste scene som står for tur, og innen utgangen av juli 2013 har også scene 2 fått LED belysning. Totalt 189 lamper vil da være byttet ut mot LED. For scene 2 og 3 installeres det også et ETC Paradigm Arc-system for å kontrollere lampene under daglig drift.

Samarbeidet med GDS har gjort det mulig for oss i Elektrik Solutions å tilpasse LED-lamper til de ulike chassisene uten at kostnadene har steget nevneverdig, samtidig som produktene er enkle å installere. Dette gjør at vi kan tilby GDS LED for nesten alle typer salsbelysning.

Tilbakemeldinger fra DNT forteller oss at de fleste ikke ser at salslys er byttet til LED-lamper. Vi har snakket med lysdesignere som jobber ved Det Norske Teateret, og enkelte av de hadde registrert en mindre forandring ved salslyset: «Det skiftet ikke til en varmere temperatur når det dimmet.» Grunnen til dette at LED ikke forandrer fargetemperatur ved dimming, men GDS har nå løst dette også om det skulle være ønskelig. De har lagt til en «red shift»-funksjon for å oppnå denne effekten.

Publisert: 7. februar 2013